Bebeğinde Süt Alerjisi Olan Ve Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?

  • Home
  • Bebeğinde Süt Alerjisi Olan Ve Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?
Bebeğinde Süt Alerjisi Olan Ve Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?

Her çocukta süt alerjisinin şiddeti birbirinden farklıdır. Süt alerjisinin şiddetine göre yapılan diyet değişmektedir. Bizim ilk hedefimiz bebeğin anne sütü almasıdır.

Örneğin ilk 6 ay sadece as alırken hiçbir şikayeti olmayıp, 6. Ayda ek gıdaların çocuğa tanıştırılması sırasında başlayan şikayetlerde anneye herhangi bir diyet önerilmez. Anne beslenmesine aynen devam edebilir. Ancak sadece anne sütü alırken bebekte bulgular ortaya çıkıyorsa o zaman annenin inek sütü ürünleri tüketmesi kısıtlanır. İnek sütü ve inek sütü kullanılarak yapılan tüm gıdalar diyetten çıkarılır. Örneğin tereyağı, yoğurt peynir, kremalar gibi. Bununla birlikte bu annelerin keçi ve koyun sütü gibi diğer hayvanlara ait süt ve sütü ürünlerini kullanması da uygun değildir. Çünkü bu hayvan sütleri yapısal olarak %90 benzerlik gösterir. Burada diyet çeşitliliği için bitkisel sütler yani badem sütü, yulaf sütü, hindistan cevizi sütü gibi sütler tüketilebilir. Ancak bu sütler tam olarak inek sütünün yerine geçemez bu nedenle mutlaka emziren anneler kalsiyum ve D vitamini desteği almalıdır. Günlük beslenmelerinde kalsiyumdan zengin gıdalara yer vermelidirler. Bunlar; yeşil sebzeler, susam gibi tohumlar, badem, fasulye, mercimek gibi bakliyatlar ve balıklardır. Özellikle kılçığı ile birlikte tüketmek kalsiyum oranını arttırır bu nedenle hamsi, sardalya gibi balıklar tercih edilebilir.

Burada bir diğer önemli nokta da soya sütü. İnek sütü alerjisi olanlarda soya alerjisini sık görüyoruz. Bu nedenle alternatif ürün olarak soya sütü veya diğer soya ürünleri kullanılmadan önce alerji açısından değerlendirme yapılmalıdır.

İnek sütü alerjisinde yapılan en büyük yanlışlardan biri gereğinden fazla uygulanan geniş diyetlerdir. Sorumlu gıda sadece süt olmasında rağmen biz sıklıkla görüyoruz ki etler, kuruyemiş, balıklar gibi ana besin maddeleri de kısıtlanmış oluyor. Gereksiz yere bu şekilde uygulanmış geniş diyetler hem annenin stresini arttırmakta hem de yaşam kalitesi oldukça etkilemektedir. Bunun yanında beslenme yetersizliklerinin hem annede hem bebekte görülmesi kaçınılmazdır.

Leave a comment