İnek sütü alerjisi tanısı almış çocuklarda tedavi süt ve süt ürünleri ile bunları içeren besinlerin diyetten çıkarılmasıdır. Diyet önerileri her hasta için özel olarak hazırlanmaktadır. Hastanın yaşına, anne sütü alma durumuna, inek sütü alerjisinin şiddetine ve tipine göre değişmektedir. Besin alerjisinin sık görüldüğü dönem çocuklarda büyüme gelişme açısından kritik bir dönemdir. Bu nedenle nutrisyonel eksikliklere dikkat edilmelidir.
0-6 aylık dönemde bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa anne sütü verilmeye devam edilir. Annenin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkarılır. Anne sütü yeterli ise bu yaş döneminde ek bir besine gerek yoktur. Ancak anne sütü yok veya yetersiz ise inek sütü içermeyen özel alerji mamalar verilmektedir.
6 aydan büyük ve ek gıdaya geçilmiş bebeklerde ise hazır besinler risklidir. Ailelerin iyi etiket okuyucusu olması gerekmektedir. Evde hazırlanan yiyecekler her zaman daha güvenlidir. Eğer annesütü varsa buna devam edilmesi önemlidir. Eğer anne sütü yoksa ya da yetersiz kalıyorsa alerji mamaları verilebilir. En zorlanılan öğünlerden biri kahvaltı oluyor. Alternatif tarifler hastalara verilmeli. Her çeşit peynir süt içermektedir, o nedenle tüketilemez ancak eğer alerjisi yoksa yumurta, pekmez, zeytin, kuru meyveler, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık gibi mevsime uygun çiğ sebzeler, alerji mamaları ve meyvelerin karıştırılması ile hazırlanmış smoothie tarzı içecekler, tam tahıllı unlarla hazırlanmış muhallebi tarzı mamalar verilebilir. Fındık veya ceviz gibi kuruyemişlerin eklenmesi kahvaltıyı zenginleştirecektir. Çocukların tüketmesini önermesek de kaynamış ve füme jambon gibi saf et çeşitleri süt içermez. Ancak sucuk, sosis, salam bazen süt içerebilmektedir. Akılda tutulmalıdır. Gözden kaçabilen süt ürünü içeren bazı gıdalar ise bulyon, hazır soslar ve yemekler, şekerlemeler, çikolata ve cips. Bu ürünleri tüketmeden önce mutlaka süt ürünü içermediğinden emin olunmalıdır.
Leave a comment